Openbaar & overheid

Onbeperkt meedoen

Toegankelijkheid in openbare ruimten moet beter worden voor mensen met een beperking en daarmee ook voor doven en slechthorenden. Zo stelde de Eerste Kamer in 2016 toen ze twee wetsvoorstellen het VN-verdrag met betrekking tot de rechten van personen met een handicap hebben geratificeerd. Hiermee wordt een gelijkwaardige behandeling van gehandicapten, zoals rolstoelgebruikers en mensen met een mentale handicap, maar ook die van blinden, doven en slechthorenden geborgd. Daarbij geldt sinds 1 januari 2017 ook een algemene norm voor toegankelijkheid van openbare gebouwen.

Akoestiek en omgevingsgeluid

De akoestiek en het lawaainiveau in overheidsgebouwen, zoals gemeentehuizen, kunnen zeer wisselend zijn. Galm en omgevingslawaai kan storend zijn voor de spraakverstaanbaarheid maar ook waarschuwingssignalen zoals balieoproepen vallen mogelijk niet op.
De toegankelijkheid van een gemeentehuis kan vergroot worden door het toepassen van speciale apparatuur bij de receptie of de loketten, in de vergader- en plechtigheidszalen en zelfs bij parkeergelegenheden
Bijzonder handig zijn onze infrarood-systemen omdat ze in privacy-gevoelige ruimtes ingezet kunnen worden zoals geheime vergaderruimtes en rechtszalen.

Veiligheid voorop

Ook op het gebied van veiligheid is het vaak noodzakelijk dat er maatregelen zijn voor een betere toegankelijkheid in openbare ruimtes. Wellicht zullen doven en zwaar slechthorenden in een openbaar gebouw een onaangepaste alarmsysteem niet waar kunnen nemen. NL-alert – een landelijke alarmsysteem van de overheid dat burgers via de mobiele telefoon (bel en trilstand) waarschuwt wanneer er een regionale calamiteit is, een goede voorziening maar de eenvoudige installatie en koppeling van flitslichten aan een bestaande brandmeldinstallatie is ook een uitstekende lokale oplossing.

Heeft u een facultatieve, ambtelijke of inkoopfunctie bij een (lokale) overheidsinstantie en wilt u weten hoe wij samen volledige toegankelijkheid in uw omgeving kunnen realiseren?

De Nederlandse overheid heeft ook onder meer de campagne ‘onbeperkt meedoen’ in het leven geroepen om betekenisvolle stappen te zetten richting verbeterde toegankelijkheid. Hiermee moet het voor iedereen minimaal mogelijk zijn om stemlokalen, digitale middelen, (nieuwbouw) gebouwen en openbaar vervoer te kunnen gebruiken.