Toegankelijkheid openbare gebouwen
Toegankelijkheid in een gebouw betekent dat mensen met een lichamelijke, mentale of zintuigelijke functiebeperking niet worden buitengesloten. Dit houdt in dat een gebouw vanaf de straat goed toegankelijk moet zijn, maar ook dat de inrichting van het gebouw en de voorzieningen daarin zodanig zijn dat mensen met een functiebeperking niet in een uitzonderingspositie worden geplaatst.
Een goede toegankelijkheid zorgt ervoor dat bedrijven en gebouwen voor iedereen beter te gebruiken zijn. De toegankelijkheid is daarmee een kwaliteitsaspect van het gebouw. Een product of dienst moet bruikbaar zijn voor iedereen, inclusief personen met een functiebeperking.
Bij nieuwbouw wordt ervan uitgegaan dat het niet meer noodzakelijk is achteraf speciale voorzieningen voor gehandicapten te treffen. Gebruiksruimten dienen voldoende bruikbaar te zijn voor iedere bezoeker. Bij het ontwerpen van een nieuw gebouw zou al rekening gehouden moeten worden met de toegankelijkheid ervan.
In nieuwbouw vormt dat een minder groot probleem, omdat daar al bij de bouw van het gebouw rekening gehouden kan worden met de toegankelijkheid. Dan valt te denken aan de aanleg van een ringleiding, deurbel met flitslicht, alarmering en het installeren van een intercom bij de voordeur of de parkeergarage.
In bestaande gebouwen is het toegankelijker maken van het gebouw wat lastiger, maar achteraf kunnen er altijd nog aanpassingen gedaan worden om de toegankelijkheid te verbeteren. Het installeren van een ringleiding of andere hoorhulpmiddelen is bijvoorbeeld prima te doen in reeds bestaande gebouwen.