Ringleidingen

Ringleiding - header
Een ringleiding geeft extra ondersteuning bij het luisteren naar een specifieke geluidsbron in de ruimte waar de ringleiding geĂŻnstalleerd is, zoals wanneer u een college bijwoont op school, muziek luistert in een concertgebouw of thuis TV kijkt. Het universeel systeem maakt dat iedere luisteraar de geluidsbron op hun eigen manier kan ervaren zonder overlast van omgevingsgeluiden Ă©n zonder dat zij zelf hun omgeving tot last zijn. Er zijn verschillende toepassingen voor ringleidingsystemen. Zo is bijvoorbeeld een zaal, theater, schouwburg, concertzaal, gemeentehuis, kerk of crematorium relatief eenvoudig toegankelijk te maken voor slechthorenden.

Ringleiding - versterker

Bij een ringleiding wordt het gewenste geluidssignaal, afkomstig van microfoons, zaalversterking enz. aangesloten op een ringleidingversterker. De versterker zendt het geluidssignaal vervolgens door een lus-vormige draad - ook wel ‘ringleidinglus’, ‘inductielus’ of ‘dovenlus’ genoemd - die bij installatie wordt verwerkt in de deklaag van de vloer, langs de plint, langs de wand of, als de hoogte dit toelaat, in het plafond. In de lus wordt door de stroomsturende ringleidingversterker een magnetisch veld gecreĂ«erd. Dit inductieveld kan ontvangen worden op gehoorapparaten, streamers en CI’s waarvan de T-stand of het ringleidingsprogramma geactiveerd is, waar het weer wordt omgezet in hoorbaar geluid. Voor slechthorende mensen die (nog) geen gehoorapparaat of CI dragen, zijn er speciale hoofdtelefoons verkrijgbaar die het signaal van de ringleiding draadloos kunnen oppikken; de zogeheten ‘kinbeugel’. Zo kan iedereen met de eigen apparatuur en persoonlijke geluidsvoorkeuren luisteren.

In principe kan een ringleiding in ieder pand aangelegd worden, ook waar de akoestiek een uitdaging is. Hoe groter de ruimte, hoe groter de leiding die aangelegd dient te worden. En hoe groter de inductielus, hoe meer output de versterker moet kunnen leveren. Wij hebben versterkers die zijn geschikt voor ruimtes met een oppervlakte van 50 m2 tot wel 3300 m2.

Bij het aanleggen van een ringleiding wordt er rekening gehouden met storingen en zogeheten ‘metal loss’ vanwege reeds aanwezige metalen leidingen, betonijzer, buizen, metaal in systeemplafonds en andere bekabeling. Ook speelt de afstand tot de zitplaatsen en de hoogte van de installatie een grote rol in de werking van een ringleiding.

Bij de aanleg in openbare gebouwen zoals theaters, scholen, congres- en concertzalen dient de ringleiding zelfs aan bepaalde normen te voldoen (IEC 60118-4: 2006). Vooraf wordt er gemeten middels veldsterktemetingen of het aanleggen van een ringleiding voldoende versterking op zal leveren en er wordt nagegaan of de ruimte voldoende storingsvrij is. Na voltooiing van de installatie wordt de werking van de ringleiding gecontroleerd en overige apparatuur, zoals microfoons, wordt ook afgestemd op de ringleiding.

Ringleiding - aanwezig

Wij kunnen ook “Ringleiding aanwezig” bordjes en stickers leveren om op te hangen in de buurt van de ingang van een gebouw waar een ringleiding geïnstalleerd is. Daarop wordt duidelijk en publiekelijk aangegeven dát en eventueel hoe veel bezoekers gebruik kunnen maken van de ringleidinginstallatie.

Mocht het aanleggen van een ringleiding toch onmogelijk blijken te zijn, kan Hoorexpert ook andere oplossingen leveren, zoals infraroodsystemen en audiocommunicatiesystemen met de nieuwste 2.4 GHz of Auracast techniek.

Zijn de omgevingsgeluiden bij de balie in uw gebouw hinderlijk voor bezoekers met hoortoestellen? Als aanvulling op zaalringleidingen, levert Hoorexpert ook speciale balie-ringleidingsystemen die als kastje bij een loket, balie, kassa of garderobe geplaatst kunnen worden.

Producten

Toegankelijkheid & Inclusie Ringleidingen